Filmovi koji će vas navesti da razmislite o vezi u kojoj ste

Filmovi koji će vas navesti da razmislite o vezi u kojoj ste

Da li vam se dogodilo nekada da se senzibilitet filma, radnja ali i glumci poklope sa pravim trenutkom u vašem životu i da nakon filma bukvalno budete malo izmenjeni ljudi? Kada vas dugo nakon filma ne puštaju emocije i  utisak koji je film izazvao? Kada ne možete da prestanete da razmišljate o nekim fragmentima filma? A onda i o tome kako vas je film podsetio na neke situacije u vašem životu koje se jesu dogodile, ili osećate da će se tek dogoditi. Kada film uspe da na vas izvrši ovakav uticaj…. Po meni je to jedan od parametara remek dela. I verujem da postoje filmovi za svakoga od nas, koji nisu univerzalno prihvaćeni kao odlični ali su nam pomogli da u nekim trenucima spoznamo sebe, ili ljude oko sebe, ili situacije u kojima smo, malo bolje.

Ovo je lista moja 3 omiljena filma, koji su mi u različitim trenucima u mom životu zaista pomogli da na emotivnom planu neke stvari sagledam malo bolje.

Napomena: opisi koji slede NE SADRŽE SPOJLERE ali imaju osvrt na grubu radnju filma (koju biste verovatno pročitali i na IMDB-u ili Rotten-u).

1. 45 YEARS (2015)

Režiser i scenarista: Andrew Haigh

Jako jednostavan i efektan scenario sa odličnom Šarlot Rempling u glavnoj ulozi je jedna od najboljih drama koje sam ikada gledala. Film na jako elegantan način govori o tome kakve opasnosti vrebaju kada se rano u vezi prećute neke jako bitne stvari.

Izvor: https://www.goldposter.com/59646/

Verovatno znate i sami da ako u startu ne kažete nešto što osećate da bi trebalo, biće vam jako čudno da to kažete kasnije. I onda to samo nikada nećete reći. I to može da prođe.

Međutim, ako stvari koje nisu izgovorene na vreme ikada isplivaju na površinu, makar i nakon decenija zajedničkog života ovo može pokrenuti okeane sumnje, preispitivanja i nepoverenja.

Film nas bukvalno uči kako se na duge staze ne isplati prećutati stvari o kojima nam se u određenom trenutku ne priča, a opravdanja može da bude milion. Za stabilnost i dugotrajno poverenje u vezi jednostavno nema boljeg puta od onog u kome se prtljag koji sa sobom unosimo u vezu,  otvoreno pokaže i objasni onom drugom. Jer svako ima pravo da zna sa čim treba da se bori i šta potencijalno prihvata. I ako se plašite da ćete izgubiti nekog zbog repova koje vučete sa sobom, i to je ok. Sigurno će se pojaviti neko ko će umeti da vas prihvati zajedno sa njima jer ako je to paket sa kojim dolazite… to je to. 

Odličan film, ako ste u vezi, gledajte ga sa partnerom. Sigurno će vam okinuti puno tema za razgovor. 

2. LOST IN TRANSLATION (2003)

Režiser i scenarista: Sofia Coppola

Ovaj film sam prvi put pogledala u trenutku kada sam već uveliko bila u vezi sa ozbiljnim planovima za zajednički život. Moj emotivni brakedown na ovaj film mi je bio prvi ozbiljan signal da nešto u toj vezi nije kako treba. 

Lost in translation je jedan od najdivnijih ikada snimljenih filmova o naizgled beznačajnim nesporazumima i razmimoilaženjima sa onima koji treba da su nam najbliži a koji zapravo govore o mnogo dubljem problemu suštinskog nerazumevanja.

Izvor: https://www.amazon.com/Lost-Translation-Scarlett-Johansson/dp/B001NLCBJI

Film govori o tome kako je kada ste u vezi koja je nekada bila dobra ali ste se vi promenili, ili se vaš partner promenio usput. Neko je odrastao malo više, neko je ostao zbunjen, neko je promenio ciljeve… ali ste i dalje tu, i dalje je naizgled sve dovoljno dobro. Osim što unutra osećate da nije. 

Ono što ovaj osećaj izgubljenosti i neadekvatnosti dodatano naglašava jeste bliskost koja nam se spontano može dogoditi sa potpunim strancima. Ako razumevanje koje dobijate od nekog koga suštinski ne znate, premašuje ono koje vam obezbeđuje vaš partner… možda je vreme da promislite da li je to veza u kojoj želite da budete. 

Skarlet Johanson u ulozi života i predivni Bil Marej tumače glavne karaktere. Ovaj film će vas nasmejati, oraspoložiti a verovatno i rasplakati. Ako ga budete gledati u trenutku kada se prepoznate u radnji… oduvaće vas kao uragan. Potpisujem. Ima neke magije u ovom filmu. 

3. GETT –  THE TRIAL OF VIVIAN AMSALEM (2015)

Režiseri i scenaristi: Shlomi Elkabetz, Ronit Elkabetz

Gett je jedan od onih filmova na ivici apsurda koje gledate hipnotisano svakog sekunda. Scenario toliko minimalan da ne može biti svedeniji, scenografija skoro nepostojeća a opet toliko zanimljiv i dinamičan da je to teško prepričati. 

Gett nam govori o tome koliko je bitno istrajati u životu kada su u pitanju bitne stvari, čak i ako deluje da se borimo sa vetrenjačama. Film nas podseća na to kako smo sebi dužni da se borimo za najbolju verziju života koju možemo da dobijemo, jer drugog života nema (osim ako niste od onih verujućih).

Film priča o snažnoj ženi koja se bori protiv sistema u kome je razvod u 20. veku skoro pa nemoguć. Meni je ovaj film podsećanje na to da koliko god razvod može da bude užasan, loš brak je mnogo gora opcija. I ovo pričam iz ugla nekoga ko je porastao upravo u takvom. 

Gett je jedinstven film, koji morate da pogledate. Nema sličnog. I sigurna sam da ćete nakon filma osetiti zahvalnost što ipak živite u Srbiji a ne negde drugde. U Izraelu, recimo.

 

To je to, ovo su moja tri omiljena filma koja obrađuju važne teme koje se pre ili kasnije javljaju u mnogim vezama i koji nas mogu inspirisati da o tim problemima promislimo i sa svojim partnerom unapred popričamo. Svaki od ovih filmova je jako inteligentno napisan, vrhunski režiran i potpuno bez patetike. Filmovi su međusobno prilično različiti ali imaju nit koja ih spaja. 

Pišite koji su filmovi koji su na vas ostavili jak utisak nekada. Pišite zašto. Pišite kako su vam pomogli i da li ih i dalje volite. 

2 comments

Leave a comment
 1. Dora

  April 20, 2020 at 4:25 pm

  Italijanski film Perfect strangers je jedan od filmova u kome se svako pronađe u nekom periodu žovota, gledala sam i pozorišnu predstavu, preporučujem. A ove filmove ću rado pogledati, verujem u tvoj izbor. 😊

  • Jelena Jaranović

   May 4, 2020 at 8:58 am

   Gledali smo Perfect strangers i to na preporuku prijatelja. Zanimljiv je, ali meni nije toliko legao. Svakako je interesantan pokušaj pokazivanja koliko se zapravo ne znamo sa ljudima sa kojima mislimo da smo bliski i ta crta radnje mi je odlična. Morala bih da ga pogledam ponovo za neki detaljniji osvrt, ali koliko se sećam malo mi je bila isforsirana radnja a i sam kraj mi je bio problematičan (mada stvarno sad pričam malo napamet).

Leave a Comment