Kako do hleba sa minimalno truda a i kvasca

Kako do hleba sa minimalno truda a i kvasca

Jasno je da je ovaj tekst pisan u vreme kada u Srbiji vlada nestašica kvasca usled pandemije Covid-19 virusa i masovne kupovine i brašna i kvasca po srpskim prodavnicama. 

Hleb inače pravim s vremena na vreme. Kad me mrzi da idem do prodavnice ili kad mi dosade oni industrijski kupovni a posebno sad, od kad smo se preselili u Zemun pa u blizini nemam u ni u jednoj pekari ni jedan hleb koji mi se dopada, osim somuna. A, somun je ok da se kida, nije ok da se seče i da se napravi sendvič ili da se na njega namaže nešto, a to je upravo za šta mi najviše koristimo hleb. 

Dakle, volim čvrst hleb, koji može tanko da se seče i da može da stoji danima, a ovaj je baš takav. Osim što ono da može da traje danima, pričam samo u teoriji :)

Koje su osnovne prednosti ovog konkretnog recepta?

 1.  Nećete isprljati ruke (nema klasičnog mešenja testa)
 2. Možete da kombinujete brašna koja imate
 3. Od jedne kesice suvog kvasca možete da napravite barem 3, a možda i 4 hleba (posebno korisno u vanrednom stanju! A i svima koji ne vole previše kvasca u testu).

Koji su nedostaci?

 1. Izrada traje znatno duže nego kod “običnog” hleba (minimum 10 sati, može i značajno duže ako vam odgovara),
 2. Zbog ovog iznad, morate planirati izradu hleba, tipa danas za sutra ili ujutru za popodne/uveče. 

Origanlni recept je preuzet sa BakeMe bloga. Ovo je jedan od food blogova koje sam skoro otkrila, imam bukmarkovano bar 10 recepata za isprobavanje, tako da deluje da ćemo se družiti :)

U odnosu na originalni recept unela sam određene izmene. Za početak, deo belog brašna sam zamenila speltinim (to sam imala, u principu bih stavila bilo koje integralno koje imam u kuhinji), malo sam smanjila količinu soli i vreme inicijalnog fermentisanja sam smanjila na nekih 6 sati (jer sam loše planirala kada nam hleb treba). Opšta smernica treba da vam bude da testo treba da se udvostruči, što u najvećoj meri zavisi od temperature ali i kvaliteta kvasca, pa će vreme fermentisanja sigurno varirati. 

RECEPT ZA HLEB KOJI SE NE MESI

Sastojci:

 • 450g belog brašna
 • 200g integralnog brašna (speltino, raženo, heljdino…)
 • 510ml mlake vode
 • 1/2 kašičice suvog kvasca (oko 2g)
 • 1 kašičica soli (oko 10g)

Opciono:

 • semenke za posip

Dodatno:

 • ulje/puter za podmazivanje pekača
 • brašno za posipanje pekača

Postupak:

1. Pomešajte sve suve sastojke. Dodajte vodu i kašikom izmešajte da se povežu svi sastojci. Biće prilično tečno u odnosu na ono kako izgleda testo za klasičan hleb. 

2. Prekrijte folijom ili najlon kesom i ostavite da fermentira dok se barem ne udvostruči. Ovo će zavisiti od temperature i kvasca, ali će sigurno biti potrebno barem 6-8 sati. Neće smetati i da testo fermentira duže, pa hleb možete zamesiti uveče a nastaviti sa izradom ujutru. 

3. Spremite posudu u kojoj će se hleb peći. Idealno je ako imate pekač/šerpu sa poklopcem. Ako ne, poslužiće i alu folija preko u funkciji poklopca.

4. Premažite posudu uljem ili komadićem putera sa svih strana. Pospite brašnom tako da se brašno “uhvati” za masnoću. Višak brašna istresite. Ovaj korak je bitan u kasnijem odvajanju pečenog hleba od šerpe.

5. Ukoliko želite, pospite dno semenkama koje imate (suncokret, bundeva, lan, susam) Možete posle i odozgo.

6. Lagano prebacite naraslo testo iz prve činije u pekač. Ne morate posebno da oblikujete testo, svakako će dodatno narasti i ravnomerno ispraviti određene “nepravilnosti” nastale prebacivanjem.

7. Pospite i odozgo semenjem ako želite.

8. Ako imate poklopac, poklopite i ostavite barem još 1 sat (može i 2 ako zaboravite na hleb…). Ako nemate poklopac, opet ide najlon preko.

9. Nakon sat ili više, lagano prebacite šerpu u hladnu rernu. Ako nemate poklopac, sad prekrijte šerpu alufolijom.

10. Uključite rernu na 230 stepeni. Moja rerna je slabija, pa ide na max. Znate već kakava je vaša, pa u odnosu na to prilagodite… 

11. Stavite alarm na satu da vas za 50 minuta podseti da skinete poklopac/alu foliju i onda pecite još oko 10 minuta ili dok se ne uhvati zlatna korica. Napomena: Boja hleba će značajno varirati u odnosu na vrstu brašna koju koristite pa uzmite i to u obzir. 

12. Kada tek izvadite hleb, kora će biti tvrda, ali nakon hlađenja, postaće odlična :)

Prijatno i javljajte kako vam je ispao hleb ako ga isprobate!

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment