Koliko biljke porastu za pola godine?

Koliko biljke porastu za pola godine?

Pomišljate li dok gledate neku manju biljku, koju ste dobili ili planirate da je kupite, koliko li će joj vremena trebati da poraste? Ja totalno da. I mislim da je s jedne strane ovo razmišljanje vezano za to što biljke što su veće izgledaju impresivnije ali je i taj rast biljke i potvrda nama da o biljci brinemo ispravno i odgovorno i omogućavamo joj da poraste :)

Uglavnom, pored ove opsesije velikim biljakama, uzimajući u obzir prostor kao ograničavajući faktor, počinjem da verujem da je rešenje u pronalaženju balansa između spororastućih biljaka i po neke velike.

  

 Mi još uvek nemamo rešen prostor za biljke (renoviranje u toku, a zbog korone će verovatno tek sledećeg proleća da se krene sa radovima) pa ih je većina improvizovano spuštena na neke stoličice, police koje nisu namenski tu za biljke i sl. Skoro smo dobili dve police baš za biljke pa je to malo poravilo stvar :)

Uglavnom, imam alocasiu odoru (u narodu poznata kao adam) i monsteru koje su kada su kupljene bile duplo manje nego sada. Stoje jedna pored druge i već su krenule da se malo gurkaju :) Valentin me svakih par nedelja pita šta planiram sa njima kad porastu još :) Ja i dalje ne razumem pitanje :) Neću ništa, nastaviću da ih zalivam, prskam, prihranjujem i radujem se svakom novom listu :)

Evo primera koliko su neke biljke, od onih koje imama, naredovale za pola godine.  I stvarno vam predlažem da ih povremeno slikate zato što na dnevnom nivou stvarno ne možete da primetite razliku. Recimo, ja sam se za dracenu baš iznenadila. Imala sam upravo suprotan utisak – kako nije porasla uopšte. A onda sam uporedila slike i wooowwww… Neke druge biljke opet lako vidite da rastu, poput hlorofituma (spider plant), monstere, adama i sl.

Uglavnom, evo fotki before and after. Prve su slikane u septembru 2019 a druge u martu 2020. Ravno pola godine između slikanja.

Peperomia Pilea. Ova levo je ona o koju sam pomenula u postu u kom sam govorila o tome zašto se isplati ići u nabavku biljaka u velike specijalizovane prodavnice.  Ova pepromia je izgledala prilično bezveznjikavo kada sma je uzela, ali je koštala samo 150 dinara. Ali, pogledajte je sada! 

Levo je filodendron koji sam dobila kao ožiljeni pelcer i koji je zasađen možda nekoliko nedlja pre fotkanja. 

Pogledajte koliko je dracena dobila na volumenu!  

Čak se i kod sporoastuće gasterie vide pomaci :) Za nju sam isto mogla da se kladim da nije mrdnula. 

Spatufilum (mesečev cvet) je na moje veliko iznenadjenje procvetao ponovo (doduše samo sa jednom cvetom) ali sma čitala da jako retko hoće da procvetaju ponovo u kućnim uslovima. Ali pogledajte koliko mu listovi deluju bujno i zdravo. 

Kalatea (Calatea rufibarba) se bukvalno udvostručila i moraće u novu saksiju uskoro. Inače, ova bilja uveče skuplja i poduže listove i tada otkriva ljubičasto naličje listova dok ih u toku dana širi i spušta :)

Spider-plant! Pogledajte ovaj rast! Levo su tek zasađeni pelceri koje sam tog dana dobila, desno je biljka nakon pola godine koja je već počela da proizvodi bebice!

I za kraj, još jedna pilea. Ovu sam našla prvu kod neke bake na pijaci i nisam mogla da odolim. 

 

Comments are closed.