Jezero Kraljevac i plutajuća ostrva u sred ravnice

Jezero Kraljevac i plutajuća ostrva u sred ravnice

Jeste li čuli ikada za plutajuća ostrva? Ako jeste, verovatno ste čuli kako ih ima samo i jedino na Vlasinskom jezeru na krajnjem jugu naše zemlje. E, pa nije. Ima ih tamo, ali je sigurno i da ih ima mnogo bliže, na samo sat od Beograda, u specijalnom rezervatu prirode Kraljevac. A, pored Kraljevca ima ih čak na još jednom mestu: na Semeteškom jezeru na Kopaoniku.

Evo kakao jezero i okolina izgledaju iz vazduha:

Plutajuća ostrva su redak prirodni fenomen i potrebno je nekoliko hiljada godina da bi nastala. Proces, pojednostavljeno, izgleda tako što se treset na dnu močvare ili jezera taloži, da bi u nekom trenutku isplivao na površinu i formirao plutajuće ostrvo koje nema stalno mesto već se kreće u zavisnosti od jačine vetra ili struje ako je ima. 

U Kraljevac smo prvi put došli sasvim neplanirano i nenamerno. Vraćali smo se ka Beogradu putem kojim inače ne idemo i na mapi videli da se nešto plavi i da ima zanimljiv oblik pa smo rešili da svratimo. Tada smo prišli jezeru iz pravca Deliblata, parkirali kola na proširenju uz samu obalu jezera i odatle produžili peške. 

Uz jezero, sa strane sa koje ćete biti, postoji uređena staza tj put. Duž staze su postavljene simpatične informativne table koje ilustruju biljne i životinjske vrste koje se mogu naći u rezervatu. Ulaz se ne plaća. 

Prvi put kada smo bili, bila je jesen i trska po obodu jezera je bila impresivno visoka i intenzivno žuta. Opet nas je pratila stara sreća sa nenalaženjem čamaca (na kraju ćemo kupiti neki na naduvavanje ;D) pa nam se obilazak završio posmatranjem jezera sa tla. 

 

Put kojim ćete ići (ako idete iz pravca Deliblata) će vas navesti na asfaltni (na kome zapravo možete da ostavite auto ako dolazite iz pravca Beograda) koji možete da pređete i nastavite šetnju jer i livada preko puta takođe pripada rezervatu. Tu možete da vidite malo stanište koje, prema info tabli, naseljavaju ptice pčelarice  (rupe u tresetnoj strani jednog brezuljka, lako je uočljivo već sa asfaltnog puta). Tada kada smo bili, očigledno su, budući da su selice u pitanju, već otišle odavde. Inače, imali smo sreću da pčelarice vidimo u impresivnoj koloniji u Belegišu a ima ih rasutih i po Deliblatskoj peščari. 

Livada se inače zove Spasovina, u narodu poznata i kao Vašarište (informacije sa http://srpkraljevac.rs/sr/polozaj/) i prostire se na lesnoj terasi od 20 hektara. Ako krenete levo livadom (postoji kolski put) brzo ćete opaziti osmatračnicu na koju se obavezno popnite jer je pogled koji se odatle pruža na jezero izuzetno lep. Zapravo, tek iz te perspektive možete da sagledate koliko je jezero zanimljivo i kako dominira savršeno ravnim oranicama koje ga okružuju sa jedne strane i blago zatalasanim poljima Spasovine sa druge (koja u nekim delovima podsećaju na stare Windows Wallpaper-e). 

Na zvaničnom sajtu rezervata možete videti detalje oko biljnih i životinjskih vrsta koje se ovde nalaze kao i produženi trek po trećem delu rezervata koji mi nismo obišli (dolina izvora Obzovik). Ako budemo obišli i to, dopuniću pisanje :)

U svakom slučaju, da biste videli pomenuta plutajuća jezera morate otići ili na osmatračnicu (idealno sa zum objektivom ili dvogledom) ili organizovati vožnju čamcem sa nekim od meštana. Mi nismo videli nikakavu turističku kancelariju (ne znači da je nema, samo možda mi nismo primetili) tako da možda na kraju Deliblata samo upitajte nekog lokalca da vas uputi ko bi hteo da vas provoza po jezeru. Verujem da ćete naći nekoga.

Za kraj samo da kažem da je Kraljevac idealan za usputne posete. Ako ste u prolazu, odvojte sat ili dva da prošetate pored jezera, uživate u celokupnom ambijentu i popnete se do osmatračnice. Sa druge strane ceo deo oko jezera deluje idealno za neki piknik i blejicu sa društvom, pa kako vam bude više odgovaralo, svakako verujem da ćete uživati :)

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment