Omiljeni food blogovi i Instagram profili

Omiljeni food blogovi i Instagram profili

Pre nego što krenem da postujem isprobane recepte, stvarno moram da uradim mali shout-out za moje omiljene food blogere. Preko 90% food blogera koje pratim su iz Srbije ili okolnih zemalja iz prostog razloga što u receptima koriste sastojke koje je moguće naći kod nas i vrlo često postuju sezonske recepte ili ideje. Strani blogovi su mi baš često frustrirajući zbog nedostupnosti određenih namirnica a, iskreno, i smaraju me drugi merni sistemi.

1. Ko To Tamo

Sandra sa bloga KoToTamo je jedan od mojih apsolutnih favorita. Njen Instagram se prati ne samo zbog hrane, već i zbog duhovtosti i autentičnosti koja je u online svetu sve ređa. Njeni postovi su uspevali da me nasmeju ali i da me rasplaču po nekad.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra (@kototamo) on

Što se hrane tiče, najveća prednost KoToTamo recepata je što od običnih i uvek i svima dostupnih sastojaka dobijete nešto zanimljivo. Kod Sandre nema sosa od ostriga, macha praha, algi, suvih borovnica iz Sibira branih prestupne godine i sličnih stvari koje postaju sve zastupljenije (na žalost) na žalost i na našim blogovima. Hiperproduktrivna je i kod nje se možete osloniti na dnevnu inspiraciju za obroke bez ikakvih problema. Primarna aktivnost joj je na Instagramu, tako da bolje napravite folder za recepte i spremite se da čuvate sve što vam se dopadne kako ne biste kasnije skrolali kroz ogroman feed da nađete nešto što ste videli pre 5 dana.  

2. Provereni recepti

Maja Babić i njeni Provereni recepti (ranije CooksAndBakes) su mi dugo bili prva stanica kada namenski želim nešto da pravim. Dakle, prvo pogledam ima li kod nje, pa ako ima, ne idem dalje. Njen blog (Maja nije toliko aktivna na Instagramu) je pure gold za sve početnike, ljude kojima kuvanje “ne ide” ali i one precizne koji tačno hoće da znaju kako ide postupak, kada se šta radi i šta će biti ako…

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Babić (@maja.babic.provereni.recepti) on

Maja je jedinstvena po tome što svaki recept tretira kao mali eksperiment u kome postoji nekoliko promeljivih (odličan primer su njene Princes krofne). Nekad su promenljivi sastojci i njihov odnos, nekad temperatura i dužina pečenja i sl. Čitajući njene recepte zapravo možete da shvatite nauku iza kuvanja i da se onda osećate slobodnije da i sami impovizujete, budući da ona kroz primere vrlo jasno izlaže neke osnovne kulinarske principe.

3. Na Tanjiru

Blog NaTanjiru donosi divnu selekciju sasvim običnih recepata ali i onih koji to uopšte nisu. Recepti su praćeni vrlo odmerenim, diskretno provučenim ličnim anegdotama ili napomenama i nekako, ako provedete malo vremena na blogu, shvatite da je Milica, koja stoji iza bloga, neko sa kim biste voleli da popijete kafu i malo se družite. 

Izvor: https://www.natanjiru.com/2013/05/cheesecake-sa-borovnicama.html

Ipak, ono što ovaj blog izdvaja od ostalih je Milicin akcenat na zdravim ili bar zdravijim verzijama nekih poznatih recepata. Za slatkiše će gotovo uvek kao zaslađivač koristiti urme ili med, u pecivima će uvek deo brašna biti zamenjen integralnim, u velkoj meri u receptima dominiraju povrće, lagani namazi, sveže voće i sl. U nekom trenutku, Milica je čak na kraju svakog recepta počela da iznosi nutritivne vrednosti za to konkretno jelo. 

NaTanjiru blog

Na žalost, nije previše aktivna na blogu u poslednje vreme (verovatno jer: život i obaveze) ali blog nudi i te kako bogatu bazu recepata za koju će vam trebati vremena da je istražite. 

4. Mimi’s Kingdom

Nije strani, i ovo je naš blog. Zapravo, staviću link ka instagramu pošto je i Mimi vrlo aktivna na Instagramu a i ne mrzi je da vam šalje linkove recepata u DM. Blog ima ogromnu bazu recepata gde ćete svakako naći inspiraciju za potaže, slatkiše, glavna jela, obična jela, neobična jela, razne napitke i sl. A svaki od recepata je praćen izuzetnim fotografijama. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milkica Crevar Sakač (@mimiskingdom.recepti) on

Specifičnost ovog bloga, pored mnoštva odličnih recepata i prelepih fotografija jese to što Mimi ima baštu (ona, ili njen tata ili i jedno i drugo nisam više sigurna) i ovo sveže povrće koje joj je nadohvat ruke unosi jedinstvenu notu njenim fotografijama ali i pristupu hrani. Tvrdim da svako ko sam, u kojoj god meri, gaji voće i povrće koje koristi u ishrani, stvarno drugačije pristupa spremanju hrane. Pored mnogo racionalnijeg pristupa (sve mora da se iskoristi) tu je neminovno korišćenje sezonskih namirnica. 

5. Hungry Mile

Ne znam ni kako sam naišla na profil HungryMile na Instagramu ali znam da sam ga zapratila istog sekunda i da je jako brzo uspeo da ispliva u mojih Top5 food blogera (as you can see). Inače, sada kada sam na kompu htela da mu nađem profil, uporno sam kucala “Happy Mile” :) umesto “Hungry Mile” jer ljudi, taj čovek se smeje na svakoj fotografiji i ceo feed mu zarači predivnom pozitivnošću i optimizmom. Pored ovoga, fotografije su mu brutalne, a bogami i recepti. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile) on

Od skoro ima aktivan i blog, ali se mnoštvo recepata nalazi ispod same slike na Instagramu, u opisu. Vrlo često nema detaljnog uputstva, pa Mile možda nije idealan za početnike, ali svima ostalima sa makar koliko iskustva, biće dovoljne smernice koje daje. 

 

Ova lista naravno, nije ni blizu konačne, ali definitivno je ovo sam vrh food blogera koje redovno posećujem. Većina recepata koje ću objavljivati će biti zasnovani na njihovim originalnim receptima uz određene varijacije koje uvek pravim (čak i kada za to nema razloga). 

U nekom od sledećih postova ću izdvojiti omiljene recepte sa ovih blogova (pošto za većinu nemam fotke da dokumentujem proces spremanja u ovom trenutku) ali to na znači da ne mogu biti negde izdvojeni na jednom mestu :)

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment