Pesto od sremuša

Pesto od sremuša

Pesto je jedna od onih stvari koju baš volimo ali je nemamo u frižideru toliko često. Nekoliko je razloga. Pre svega, iako vam za pesto treba svega 4 osnovna sastojka, često se dogodi da nekog nema u kući. Drugo, aromatično bilje koje definiše pesto često ima kratku sezonu ili ga nije toliko lako naći na našim pijacama. Ljudima koji imaju bašte je lakše. I treće, kad god ga spremim traje nam mnogo kraće nego što mislim da će :)

Moj apsolutno najomiljeniji pesto je od bosiljka a na visokom drugom mestu je pesto od sremuša. Treće mesto bi mogao da bude kombo peršun i beli luk.

Jedna od čestih upotreba pesta je u kombinaciji sa pastom. Mi to ne radimo. Odnosno, nikad pesto ne stigne do paste. Kod nas se pesto pojede uz neka topla peciva, zagrejan hleb, i eventualno na pizzi. Kada ga ima ja ga uvek koristim i kao namaz u sendvičima.

Svakako bi trebalo imati na umu da je jako kaloričan pa bi i količina po obroku trebalo da bude srazmerna tome.

Uglavnom, za spremanje pesta će vam biti potreban neki secko, ili, ako ste old-school & mazohistički nastrojeni – neki veći avan (ne kao ovaj moj na slikama). U drugom slučaju se spremite na jaaako dug proces :)

Ne znam da li ste do sada probali sremuš, poslednjih godina ga ima na pijacama i po marketima. U pitanju je divlji beli luk ili medveđi luk. Ima široke tamnozelene listove i ukusom podseća na mladi beli luk, ali je ukus mnogo suptilniji i blaži. Pored pesta, možete ga koristiti svežeg u salati (samostalno ili pomešanog sa zelenom salatom), praviti potaže od njega ili razne proje, pite i sl. sa njim. U principu, sve gde biste stavili zelje, blitvu ili koprivu i sremuš će lepo da legne.

Ideju da koristim sremuš u pesto verziji našla sam davno kod Milice sa bloga NaTanjiru. Ovde je link ka originalnom receptu.

RECEPT ZA PESTO OD SREMUŠA

Pre nego što krenem na sastojke odmah da vam kažem da je ovo jedan jako neprecizan recept koja ja uvek spremam otprilike. Kod Milice, na linku iznad možete pogledati njene tačne mere, ali ja nikad ništa ne merim kad pravim pesto pa ću ispod i objasniti logiku. 

Sastojci:

  • sremuš ~ 2-3 veze ili koliko imate
  • orasi (bademi, lešnici…) ~ jedna šaka ili manja šoljica, recimo oko 50g
  • maslinovo ulje (hladno ceđeno)* ~ dodajem po malo u secka, zavisi od prethodne količine sastojaka ali ode barem 50-100ml
  • parmezan* ~ 2-3 kašike, može i više, zavisi koliko imam u tom trenutku
  • so ~ po ukusu
  • sok od limuna ~ po ukusu

Napomene: 

* Što se tiče ulja, naravno, možete koristiti koje želite ali bi stvarno bila šteta da koristite rafinisana ulja za pesto. 

* Parmezan: bilo je slučajeva i kada sam pravila bez parmezana ali to nije to. Dobijete vi neki super ukusan namaz, samo nije to ukus pesta koji biste očekivali. Parmezan ako možete ne uzimajte nikada onaj najjeftiniji zato što je stvarno sramota da to uopšte pakuju, prodaju a onda i brendiraju kao parmezan. Dakle, uzmite srednji cenovni rang sa police i biće sasvim ok. Ja najčešće kupujem zeleni Zanetti, on mi je odličan. 

Postupak:

1. Orahe (ili neko drugo koštunjavo voće) blago prepeći na tiganju. Bukvalno samo da zamiriše, na srednje jakoj ringli, paziti da ne izgori. Ovo možete i ranije da spremite. Ako ste u žurbi možete da preskočite ovaj korak, ali je ukus svom koštunjavom voću mnogo intezivniji kad je blago ispečeno.  

2. Sremuš oprati i očistiti dugačke stabljike i potencijalne pupoljke ako ih ima među listovima. 

3. Krpom ili ubrusom pokupiti višak vode sa listova. 

4. U secka stavite orahe i usitnite ih. 

5. Možete u usitnjene orahe odmah dodati sremuš (iseckan nožem na sitnije komade da ubrzate proces). E, sad, nekad se dogodi da orasi koji su u dnu secka prave problem i da se onda mučite da usitnite listove sremuša. Ja kada me ne mrzi, izvadim usitnjene orahe u neku činiju, onda iseckam sremuš, i zatim vratim orahe. Kako god radili, cilj vam je da sve bude fino usitnjeno. 

6. Tek kada je koliko-toliko sitno lišće ja počinjem da dodajem ulje. Ulje će da homogenizuje smesu. Ja dodajem ulja dok se sve ne poveže u prlično gustu ali mazivu teksturu. Zato ne mogu da vam napišem preciznu količinu ulja. Procenite šta biste vi voleli i koja gustina bi vama odgovarala. Sa ukusom svakako neće biti greške. 

7. Kada ste blizu teksture koja vam odgovara, dodajte parmezan (naravno, možete sve ovo odjednom da gurnete u blender i verovatno ćete dobiti sličan rezultata ali ja stvarno radim ovako postupno :)). Parmezan daje poseban šmek pestu, tako da na njemu nemojte da štedite. 2-3 pune supene kašike bi svakako trebalo da završe u pestu a ako ode i više, neće da smeta. 

8. Budući da je parmezan prilično slan, ja prvo izblendam sa njim, pa probam, zatim dodam so i par kapi limuna. Kada se sve sjedini probajte i vidite treba li dodati još jednog ili drugog.   

9. To je to. Prebacite pesto u neku teglicu sa poklopcem i smestite u frižider. Može vam trajati barem nedelju dana, mada ćete ga verovatno pojesti pre. 

I još jednom, pesto se divno slaže sa prepečenim hlebom, svim vrstama slanih peciva a ja ga jako volim tanko namazanog u sendvičima. 

Javljate da li ste pravili i  kako vam je ispao.  

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment