Šta uzeti u obzir kada kupujete usisivač

Šta uzeti u obzir kada kupujete usisivač

Kada se kupuje tehnika, postoje dve vrste ljudi. 1) Oni što samo odu do obližnje radnje i kupe nešto na preporuku prodavca ili ono što je trenutno na akciji ili uzmu brend u koji imaju poverenja i 2) oni što pre bilo koje kupovine provedu sate (čitaj dane) u istraživanju karakteristika, čitanju iskustava korisnika, poređenjima i sl.

Ja sam 100% u ovoj drugoj grupi i budući da sam provela prethodne dane u istraživanju vezanom za kupovinu novog usisivača, a i uz pomoć saveta koje su mi neki od vas slali na Instagramu, evo  ispod skraćena verzija svega onoga što mi deluje da je bitno i da možda uštedim vreme nekome pri sledećoj kupovini.

Na kraju pišem i koji sam usisivač izabrala i zbog čega.

Najčešća zabluda vezana za usisivače

“Usisivač mora da bude jak da bi vukao”. Pod ovim “jak” se najčešće misli na jačinu motora. Pretpostavljam da ste ovu rečenicu makar jednom u životu čuli. I ima logike, zar ne? Ima, samo što nije uvek tačna. Pa, da počnemo. 

Jačina motora

Jačina motora je jedna od stavki koja je uvek istaknuta kao najbitnija karatkteristika usisivača. Da li je jačina motora linearno povezana sa kvalitetom usisavanja (jači motor = bolje usisavanje)? Pa, ne nužno. Čak, ne ni toliko često. 

Jačina motora vam govori jednu stvar sigurno: koliko će usisivač struje da troši. Evo, naš stari (5-6 godina star) usisvač koji imamo je 2000w jak. To je 2kw. To je jačina manje TA peći. Recimo. 

U Evropskoj uniji je od 2017. zabranjena prodaja usisivača koji imaju motor jači od 900w. Ako mi ne verujete evo, pročitajte ovde. Jer, evo nas u 21. veku, valjda je red da se prave efikasniji motori koji troše manje struje? :)

Dakle, ako snaga motora nije presudna za dobro usisavanje, šta jeste?

Usisna snaga i protok vazduha

Evo ih dva parametra koji su međusobno uslovljeni (jača usisna snaga = manji protok vazduha i obrnuto) i koji nam zapravo govore o tome koliko će usisivač biti efikasan. 

Protok vazduha govori koliko će usisvač uspešno sa poda ili iz tepiha da podiže prašinu, sitno đubre i sl. Protok vazduha (airflow) izražava se litrima u sekundi (l/s) ili, u anglosaksonskim područjima u jedinici koja se zove CFM (cubic foot per minute). Uglavnom, da skratim, ok je ako usisivač ima između 23-45 l/s ili, 50-100 CFM. 

Usisna snaga (suction pressure ili suction power), koja je po pravilu MNOGO MANJA od snage motora, nam govori koliko će efikasno ovaj vazduh pun prljavštine da bude usisan u kesu/posudu ili šta već ima vaš tip usisivača. Usisna snaga se izražava u vatima (watt) ili paskalima (Pa tj kilopaskalima kPa). Ako su vati, 250-300w bi trebalo da bude ok, odnosno, sve oko 20kPa. 

E, da… budući da mi još uvek nismo u EU, ove podatke ćete retko naći vidno istaknute na dekleracijama ili u izdvojenim karakteristikama kada online pretražujete usisivače na našim sajtovima. Tako da kada suzite pretragu na neki od modela koji vam se dopadne, guglajte na engleskom “model XY specs” ili idite na sajt proizvođača pa pogledajte sve karakteristike. 

Energetska klasa

Na ovo sam počela da obraćam pažnju kada smo krenuli da kupujemo uređaje za kuhinju. Tada sam čitala prilično o energetskoj efikasnosti uređaja i koliko se brzo, kroz potrošnju struje, isplati dati malo više novca za uređaj klase A ili A++ u odnosu na niže klase. 

Iz nekog razloga, na našim sajtovima, za frižidere, sudo i veš mašine ćete uvek naći i ovaj podatak, ali za usisivače ne. Tek tu i tamo je pisalo koja je energetska klasa nekog usisivača. 

Modeli sa kesom, posudom ili sa vodom

Ovo je stvarno stvar lične preferencije. Ovaj usisivač koji sad menjamo ima kesu, neki koje sam ranije koristila su imali i posudu ali i vodeni “filter”. 

Modele sa vodom sam odbacila sada jer su uglavnom velikih dimenzija. 

Modele sa kesom ću izbaciti zauvek :) Em je smaranje ta kupovina i menjaje kesa em efikasnost usisivača stvarno zavisi od toga stavljate li originalnu ili neku zamensku kesu. Bilo koju da koristite, te jednokratne kese znaju da budu značajan trošak ako puno koristite usisivač. Dodatno, imam utisak da je kvalitet vazduha koji izlazi iz usisvača (i pored kojih god filtera) najlošiji kod ovog tipa usisivača. 

Dakle, ovaj put sam u startu znala da hoću usisivač sa posudom, pa mi je to značajno suzilo pretragu. Kod ovih modela usisana prašina odlazi u posudu koja se na kraju usisvanja samo isprazni u kantu za đubre. 

Potrošni materijal

Već sam gore napomenula da kod modela sa kesom, imate zauvek dodatni trošak kupovine kesa za usisivač. 

Međutim, kod svih modela imate filtere, od kojih neki mogu biti perivi a neki ne. Najčešće imate filter ispred motora i onaj nazad pre nego što vazduh izađe iz samog usisivača i koji obezbeđuje da se usisana prašina koja ipak prođe kroz prvi filter u što manjoj meri vraća u prostoriju.

Ako se filteri na nekom modelu ne peru, valjalo bi da ih istresete s vremena vreme ili menjate češće. Ako mogu da se peru, onda je proporuka da se peru na 6-8 nedelja (ali verujem da ovo stvarno varira od toga koliko često usisavate i koliku površinu). 

Svejedno, perivi filteri ili ne, i ako se usisivač možda reklamira da nakon kupovine “nema dodatnih troškova” jer su filteri perivi i sl, imajte na umu da će svaki proizvođač u uputstvu uz proizvod,  preporučivati zamenu filtera jednom godišnje. 

Zbog ovoga je jako bitno da unapred proverite da li za konkretan model usisivača na našem tržištu postoje odgovarajući filteri. Neko od vas mi je pisao da je kupio Gorenje usisivač ali da filtere sada mora da naručuje iz Slovenije jer ih, iz nekog razloga, nema u Srbiji. 

Buka

U EU je buka koju usisivač pravi ograničena na maksimalno 80db. 

Ovo je podatak koji ćete sporadično naći na našim sajtovima. Ako vam je bitno, istražite za konkretan model u specifikacijama. 

Garancija

Pored svega ostalog, jedna od stvari koja je meni jako bitna kod kupovine tehnike jeste garancija. Neke uređaje u kuhinji sam birala bukvalno prema dužini garancije koju proizvođač daje. 

Isplati se pogledati da li neki od proizvođača daje produženu garanciju, da li je možda negde neka promocija i sl. Sve češće ima proizvođača koji vam traže da registrujete proizvod na njihovom sajtu i time ostvarite dodatnih jednu, dve ili tri godine garancije. 

Cena 

Naravno, sve ovo što sam gore navela treba da se ukrsti sa novcem koji ste spremni da izdvojite za neki uređaj. Dakle, u okviru bilo kog budžeta postoje bolje i lošije opcije, treba samo istražiti ponudu. 

Imajte ipak na umu, ako ste od onih iz prve grupe s početka ovog posta, koji se oslanjaju SAMO na savet prodavca, da prodavci često dobijaju procenat od prodate robe i da neki proizvođači daju veću maržu od drugih pa će vam prodavac motivisan svojom zaradom preporučivati proizvod koji njemu donosi veći % a ne koji je objektivno bolji. 

Takođe, to što neko radi na odeljenju za tehniku ne znači se se zapravo i razume u ono što prodaje, pogotovo ne u meri da može stvarno da objasni i argumentuje zašto je proizvod X bolji od proizvoda Y. Vrlo često ćete ih čuti da kažu “ma to vam je sve isto” :D ili “niko se nije žalio” :D Ima i odličnih prodavaca, takvi se vide iz aviona, mogu stvarno da vam olakšaju kupovinu ali su baaaaššššš retki. 

Dužina kabla

Ovo je stavka koju je nekoliko vas pomenulo u komentarima na Instagramu i to iz iskustva sa usisivačima sa kratkim kablovima. Ja sam nekako uvek imala usisivač sa pristojno dugačkim kablom i ne bi mi palo na pamet da ovo proveravam. Čak, očekivala bih da po pitanju dužine kabla postoji standard od, npr 5-6 metara. 

Ne mogu ni da zamislim koliko je smaranje imati kratak kabl na usisivaču. Dakle, proverite i ovo obavezno. 

Naravno, tu su i opcije bez kabla, ja ovo uopšte nisma uzimala u obzir pa nisam ni istraživala opcije usisivača sa baterijama.

I, na kraju, koji usisivač sam izabrala

Uzimajući sve ovo iznad u obzir, evo karakteristika koje sam, nakon istraživanja, htela da usisivač ima:

1) model sa posudom

2) da ima motor od 900w ili slabiji (jer ako može u EU što ne bi i ovde)

3) da ima dostupne podatke o usisinoj snazi / protoku vazduha (kako bih na osnovu njih mogla da odlučujem)

4) da ima garanciju dužu od 2 godine ako je moguće.

5)  da spada u energetsku klasu A ili bolju (A+ ili više) 

6) da je cena oko 100-120e. 

Ispostavilo se da u našim prodavnicama uopšte nije toliko velika ponuda usisivača sa posudom (a da nisu preskupi).

Gorenje sam odbacila odmah, zbog puno iskustava koje sam pročitala po forumima, vezanih za belu tehniku, da im uređaji crkavaju čim istekne garancija, pa sam pretpostavila da ista stvar važi i za usisivače. VoX, Vivax i sl. takođe nisam uzimala u razmatranje. S jedne strane nemam previše poverenja u ove brendove (ne mislim nužno da su loši) ali u ovom slučaju uglavnom nisu ni imali istaknute karakteristike koje sam ja htela da znam vezano za usisivač.  

Na kraju sam suzila izbor na Bosch i Philips. 

Za model Bosch-a koji je ušao u najuži izbor na kraju nigde nisam uspela da nađem usisnu snagu a čini mi se i da klasa energetske efikasnosti nije bila A, tako da je izbor pao na Philips. 

Dvoumila sam se između dva modela CF9333/09 i CF9330/09. Budući da su sajtovi prodavnica koje prodaju tehniku kod nas toliko bedni, nisam uopšte uspevala da shvatim koja je razlika između ovih modela, osim u boji i ceni. Ispostavilo se na kraju (kad sam uradila uporedno poređenje ova dva modela na Philips-ovom sajtu) da je razlika u dodatnoj četki za pod i materijalu od koga su točkovi napravljeni (plastika ili guma). Odlučila sam se za ovaj sa gumenim točkovima. 

Evo zašto sam izabrala CF9333/09 (eno ga još uvek u kutiji dok ovo pišem, nadam se da se neću razočarati):

 • ima motor od 900w
 • ima posudu,
 • ima naznačen protok vazduha (27,8 l/s) i usisnu snagu (16,8kPa)
 • energetska klasa A
 • trenutno na sajtu Philips-a piše da se dobijaju 3 dodatne godine garancije uz registraciju (ukupno 5). Inače, ovo nije bilo naznačeno na svim sajtovima gde sam gledala uređaje, i pitanje da li bi prodavci znali da vam kažu za ovu promociju. 
 • bonus: trenutno je bio na akciji (ovo je uvek lepo :) ) i upao je u cenovni rang koji sam predvidela
 • bonus 2: ima dodatni hipoalergijski filter i vazduh koji vraća nazad u prostoriju je navodno čistiji od onog koji je usisan (nemam pojma da li je tako ali zvuči super).

Pored svega ovog gore, usisivač je kompaktan, deluje da može lepo da se spakuje, ima neku integrisanu četku za prašinu što mi deluje kao odlično rešenje jer inače nikad ne znam gde su mi te male četke/nastavci za ćoškove ili nameštaj. Mogu da napišem utiske nakon nekoliko korišćenja. 

Minus mi je to što ne može da se bira boja :D Da, toliko sma površna da mi je bitna i boja usisivača :D Ovaj dolazi u nekoj bezveznjikavoj ljubičasto-plavoj boji, ali preživeću :) Onaj drugi, koji na kraju nisam uzela zbog plastičnih točkova je bio crveni, tako da je ovo bolja opcija. 

***

Na kraju se ispostavilo da izbor i kupovinu usisivača uopšte nisu jednostavna stvar :/ I da je mnogo komplikovanije izabrati usisivač nego sudo mašinu ili mašinu za veš (makar meni bilo). U svakom slučaju, nadam se da će lista nekome od vas uštedeti vreme i pomoći kada bude tražio usisivač za sebe. 

Za čiste kuće i lako usisavanje! Jej.

2 comments

Leave a comment
 1. Miloš

  December 27, 2020 at 12:39 pm

  Super koristan tekst! Bilo bi ekstra da napraviš još jedan, nakon mesec dana upotrebe usisivača npr, pa da vidimo koliko su se poklopile specs proizvodjača sa iskustvom korisnika 🙂

  • Jelena Jaranović

   December 31, 2020 at 2:33 pm

   Hvala!
   Za sada deluje ok, ali mogu za neku nedelju malo detaljniji osvrt da napravim, što da ne :)

Leave a Comment