Tri puzavice u jednoj saksiji

Tri puzavice u jednoj saksiji

Na kraju teksta vas čeka detaljan video sa uputstvima, pa ako vas mrzi da čitate >> scroll down. 

Ako ste od onih koji ne mogu da odole iskušenju da kada im neko ponudi pelcer ne prihvate ili kada u prodavnici naiđete na biljku koju baš i ne znate gde biste stavili, ali je cena ok, pa je ipak uzmete… Svi vi ste se onda u nekom trenutku našli u problemu da imate previše malih saksija sa biljkama. 

Ovo, posebo leti zna da bude problem jer se zemlja u malim saksijama jako brzo osuši pa je i zalivanje mnogo frekventnije nego kod velikih biljaka. 

Jedno od rešenja može da bude da pravite arnžmane manjih biljaka u jednoj većoj saksiji/posudi. Jedino o čemu morate da vodite računa je da biljke koje kombinujete imaju slične zahteve za svetlošću i vodom. 

Ne bi bilo pametno da iskombinujete npr. neku vrstu paprati sa nekim sukulenom ili kaktusom. Paprati po svojoj prirodi vole jako vlažno zemljište i polusenku, čak senku dok kaktusima prija jako propusna zemlja, koaj treba da se dobro osuši između zalivanja, i ljubitelji su direktnog sunca. U ovakvim kombinacijama će uvek neko da pati. Vidite analogiju sa vezama u kojima su nekompatibilni ljudi? :)

Satenski potos

U ovom konkretnom slučaju ja ću iskombinovati tri puzavice. Suštinski, sve tri pripadaju istoj vrsti biljaka (rodu?) ali predstavljaju tri različita varijeteta. U pitanju je jako popularna sobna biljka – potos. Pored ovog naziva koriste se i epiprenum ili scindapsus.

Kombinujem sledeće biljke:

  • zlatni potos – dobila sma nekoliko pelcara ove bilje pre koji mesec i tek su skoro zasađeni u zemlju,
  • satenski potos – njega sma kupila pre oko pola godine i pored nezgoda koje je imao dok su nam majstori bili tu odlično je napredovao, i
  • mermerni potos – nisma sigurna da se kod nas koristi ovaj izraz, na engleskom je “marble pothos”. Njega sam kupila pre možda 3 meseca i sve vreme je kilavo napredovao. Sada sma videla da su očigledno sadnice stavili u prodaju pre nego što su se biljke stvarno ožilile i pre nego što im se razvio korenov sistem :/ Nadam se da će nakon presađivanaj u novu zemlju i ova biljka da krene da raste malo bolje. 
Mermerni potos (marble pothos)

Zlatni potos tj zlatna lozica mislim da je najčešća puzavica koju ćete videti u srpskim kućama i stanovima. Sve tri vrste su lake za održavanje. Ne treba im previše svetla (mada je najbolje ako imaju dosta indirektne svetlosti), treba ih zalivati kada se zemlja u saksiji osuši (prvih 2-3cm, pipnete prstom pre zalivanja) i prihranjivati s vremena na vreme. To je otprilike to.  Dodatno, potosi bi trebalo da prečišćavaju vazduh u vašem domu. Nisam radila ozbiljan research, pa ne znam da li ovo stvarno tačno, ali ceo net je pun tih nepouzdanih članaka kako biljke čine čuda za sobni vazduh. Bilo kako bilo, neće smetati a i divan su ukras :)

Zlatni potos

U videu ispod ćete videti ceo proces prebacivanja tri biljke koje su mi bile u malim saksijama u jednu veću. Ideja mi je bila, da pošto su u pitanju puzavice, biljkama pružim dodtanu potporu oko koje će moći da se obavijaju (ili ću ih ja obmotavati ako ne budu shvatile kuda da se kreću :) ). Kao potporu sam koristila štap obavijen kokosovim vlaknima (ima ih u većim prodavnicama sa biljkama). 

Zemlja koju obično koristim za sve biljke jeste mešavina koja se (otprilike) sastoji od:

  • 50% humusa (kupujem običan, univerzalni humus u poljo. apoteci ili već gde stignem),
  • 30% perlita – ranije sam stavljala oko 30% peska, u poslednje vreme stavljam perlit jer pesak je nekad teško naći a i kada je presitan ne doprinosi rastresitosti propusnosti zemljišta već sve postane nekako vrlo zbijeno jako brzo. Dakle, idealno bi bilo krupniji pesak ili, ako imate dostupno komadići opeke, sitni kamenčići i sl. Funkcija ovo ga je da se obezbedi vazdušatost i propusnost zemljišta kao što rekoh. Perlit takođe imate u većim radnjama za biljke.
  • 20-30% treseta. U poslednje vreme koristim kokosov treset, kad imam stavljam šumski treset. 
  • Ako imam neko đubrivo, glistenjak, npr. stavim i 5-10% toga. 

Stvarno ovu mešavinu pravim otprilike, pa tako možete i vi. 

U napomenama sa desne strane videa, skrećem pažnju na sve bitne korake u presađivanju tako da bacite pogled za Tips&Tricks. Ako se upustite u ovako neki projekat, tagujet me na instagramu kako bih videla kako je vama je ispalo :) 

Srećno sa presađivanjem i kombinovanjem! 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment