ECOEgg – jaje za pranje veša – vredi li kupiti?

ECOEgg – jaje za pranje veša – vredi li kupiti?

Nakon što sam juče na Instagramu objavila da sam kupila ECOEgg jaje za pranje veša, veliki broj vas je tražio da podelim utiske o tome koliko je jaje efikasno i da li sam zadovoljna. Izgleda da puno ljudi razmišlja o kupovini jajeta ali ne može da proceni vredi li davati novac za njega. 

Iskreno, nisam ni ja znala. Oslonila sam se na pretežno pozitivne ocene na Google-u, a svakako sam zbog bebe morala da pređem na neku opciju koja odgovara osetljivoj koži sklonoj alergijama (što jaje ispunjava). 

Da biste imali što bolju sliku o tome koliko je jaje zapravo efikasno, sprovela sam mali eksperiment sa flekama o kome će biti reči malo niže u postu. 

Za početak par reči o jajetu. 

Šta je ECOegg? 

I odmah da naglasim, post nije plaćen. Dakle, sama sam kupila jaje jer mi je trebalo, pa sad samo delim utiske kako biste i vi mogli da procenite odgovara li vam ovaj proizvod. 

Dakle, koncept je sledeći. ECOegg je plastično jaje uz koje dolaze kuglice. Jaje je praktično samo holder za ove kuglice koje obavljaju pranje. U pakovanju dolazi jedna kesica crnih i nekoliko kesica belih kuglica. Broj belih kuglica zavisi od veličine pakovanja koje uzimate. Najmanje što možete da pazarite je 72 ciklusa pranja (pod optimalnim uslovima) a nakon toga možete da kupujete samo dopune (bele kuglice) koje dodajete u jaje bez da ono što je preostalo vadite iz njega. 

Koliko traju dopune?

Ovo još uvek ne mogu da vam kažem iskustveno, ali uputstvo kaže da jedna dopuna (=3 kesice belih kuglica) traje oko 72 pranja ili oko 4 meseca. Kuglice ni trebalo da dopunite kada se značajno smanje u obimu ili kada primetite da kvalitet opranog veša više nije zadovoljavajući. Na trajnost kuglica utiče temperatura pranja (preporučena je do max 60 stepeni, tvrdoća vode, količina veša koji stavljate i sl).

Šta su kuglice?

Iskreno, nemam pojma. Preneću sad od reči do reči šta piše u uputstvu. “Crne kuglice u svom sastavu imaju prirodni turmalin, a utiču na omekšavanje tkanine što dovodi do slabljenja veze između prljavštine i tkanine”. Pure magic, ako mene pitate. “Bele kuglice su mineralnog porekla i na prirodan način jonizuju molekule kiseonika u vodi, koji prodiru duboko u već omekšanu tkaninu otklanjajući prljavštinu u potpunosti, bez oštećivanja i izbeljivanja tkanine”. Dakle, ne razumem se u hemiju dovoljno da ovo tumačim, pa ću samo reći ponovo: magija :D

Za one koje zanima sastav, na dekleraciji piše sledeće: anjonski surfaktanti >30%, nejonski surfaktanti – 15%. Ne sadrži mirise, alergene, enzime, fosfate, optičke izbeljivače, konzervanse, petrohemikalije, toksične sastojke. 

Dakle, ako želite sa smanjite nivo hemije kojem izlažete svoju kožu, jaje deluje kao way to go. Ali, da li pere? :) 

Boje jajeta

Jaje za veš dolazi u 3 boje i one označavaju da li jaje (tj kuglice koje idu u njega) mirišu. Žuto, koje sam ja pazarila je bez mirisa, plavo je “Fresh” a zeleno “Spring blossom”. Pošto sam ja od onih što moraju da pomirišu nešto pre kupovine, odlučila sam se da ovaj put uzmem opciju bez mirisa a i delovalo mi logično ako već biram EKO opciju da onda nemam ni bilo kakav parfem, makar on bio i iz prirodnih sirovina. 

Isplativost

Zanimljivo je da sa finansijske strane ovo ispadne prilično isplativa kupovina, čak i kada jaje kupite po redovnoj ceni a posebno ako naiđete na neku akciju, što je bio slučaj sa mnom. Dakle, recimo da platite redovnu cenu (sa sve jajetom) što je oko 2100 dinara za 72 pranja (a ubuduće vas dopuna za isto toliko pranja košta oko 1000 din). Ovo je čak manje novca koji biste dali za prašak za istu količinu pranja.

Takođe, ako uzmete u obzir da uz ECoegg ne morate da koristite omekšivač, niti da dodatno ispirate veš, ostvarujete uštedu i na ovome. 

Jedan od razloga zašto sam ja bila skeptična prema ECOegg-u je upravo i cena. Toliko smo naviknuti da ekološke i/ili organske opcije koštaju značajno više od industrijskih proizvoda da mi je bilo čudno kako je u istom cenovnom rangu, odnosno čak i isplativije od običnog praška. 

Kako se jaje koristi?

Napunite jaje kuglicama, stavite veš u mašinu i jaje direktno u bubanj. Bitno je samo da mašina nije prepunjena kako bi jaje imalo malo mesta da se “kreće”. Takođe, uputstvo naglašava da ne bi trebalo koristiti programe sa smanjenom količinom vode, ako ih mašina ima, pošto da bi se iskoritio potencijal kuglica, neophodna je dovoljna količina vode.

Kad se pranje završi, izvadite jaje i stavite na mašinu do sledećeg pranja, kako bi se kuglice malo prosušile. Ako perete više mašina jednu za drugom, samo stavljate jaje bez pauze. To je to. 

Test 1: pranje malo zaprljanog veša

Čim mi je stiglo jaje ubacila sam naše zimske jakne. Pošto nisu bile zaprljane već sam samo htela da ih osvežim, uključila sam kratak program pranja (40 stepeni, oko 30 minuta). 

Jakne su delovale ok nakon pranja, jedino što se na crnoj tkanini (a obe jakne su crne) videlo malo belih tragova. Ovo sma videla tek kasnije i pretpostavljam da je razlog to što je prvo pranje jer sam odmah nakon te uključila još jednu mašinu, opet sa tamnim vešom, na istom programu i ovaj put je sve bilo ok. 

Budući da sam ja pre nekoliko meseci već izbacila omekšivač iz upotrebe malo sam strepela kakv će biti miris veša, jer kada se pere samo sa običnim praškastim deterdžentom, zna da se oseća neki neprijatan miris kada su stvari vlažne. Ovo posebno zna da važi za peškire. Takođe mi je bilo čudno da zamislim veš bez ikakvog mirisa. Je l to uopšte moguće?

E, pa jeste. Dakle, nema mirisa. Nema neprijatnog mirisa, nema nikakvog. Kad zavučete nos u veš izvađen iz mašine osetite samo hladnoću i vlažnost opranog veša. Ovo mi je baš ogroman plus. Peškiri su takođe izašli iz mašine bez ikakvog mirisa. 

Mekanost stvari. Već vam rekoh da ja ne koristim omekšivač već neko vreme i nama su stvari načelno malo grublje. Nakon pranja sa ECOegg-om definitivno su mekše nego samo sa praškastim deterdžentom, ali ne kao kada koristite omekšivač. Dakle, zbog ove funkcije omekšavanja tvrde vode, iz mašine stvarno izlazi sasvim pristojno mekan veš. Ako vam ipak treba taj osećaj dodatne mekoće mislim da Ekoegg ima i ekološki proizvod za tu namenu. 

Test 2: Tvrdokorne fleke

Nakon što su neki od vas eksplicitno u porukama pitali kako pere fleke, rešila sam da napravim eksperiment. 

Ideja je bila da na parče tkanine nakapam razne stvari kojima obično umažemo odeću (kečap, ulje, vino…) ali u dva reda i da onda jedan red tretiram sapunom protiv fleka a jedan da ostavim nedirnut. 

Razlozi za uvođenje sapuna za fleke su sledeći:

 1. sam proizvođač kaže da tvrdokorne fleke treba prvobitno nečim tretirati
 2. verujem da većina nas ili pokuša odmah da ispere fleku makar vodom, 
 3. ja inače kada primetim fleku istrljam je malo sapunom pre ubacivanaj u mašinu (dakle, to sam radila i sa običnim praškom, pa da jajetu damo poštene šanse) :)

Prvobitno sam uzela frotirsku krpicu koju koristim za bebu i nakapala po njoj kečap, ulje, kafu i td. Onda sam shvatila da su fleke prevelike i da se dodiruju, da je krpica premala i da neću moći precizno da deo tretiram sapunom pre pranja i napokon, da većina nas ne nosi odeću od frotira :D 

Tako da sam onda maznula od Tea jednu portiklu. Dakle, sada imamo pamučnu podlogu, bele boje. Logika ostaje ista. Nanosila sam ono što sam imala pri ruci a čime se najčešće umažemo. Ovaj put su i same fleke bile mnogo preciznije. Uostalom, pogledajte. 

Testirala sam sledeće:

 1. kečap
 2. soja sos
 3. ulje
 4. instant kafa
 5. crveno vino (nism imala baš tamno crveno već neko svetlije)
 6. bb krema (nisma mogla da nađem puder, a ni ostatak šminke :D)
 7. aronija (kao predstavnik bobičastog voća)
 8. povidon jod
 9. mandarina
 10. flomasteri

Sve nanela uveče, ostavila da se osuši. 

Sa leve strane fleke nisam dirala, sa desne strane sam fleke pre pranja pokvasila i istrljala sapunom za fleke koji inače koristim (sapun iz DM-a, oko 100-150 din). Imala sam i Vanish, nisam se setila :D

Ubacila u mašinu na 60 stepeni, regularan ciklus. Dakle, u odeljke za prašak i omekšivač sada ne stavljate ništa, samo jaje ide direkt u bubanj. 

I, kako se pokazalo jaje na ovom testu? Pa, pogledajte sami. 

Meni je najzanimljivije da nema prevelike razlike u flekama prethodno tretiranim sapunom i onim koje nisu dirane. Ima, ali ništa dramatično. 

Samo jaje je gotovo u potpunosti (možda se na fotografijama ne vidi) otklonilo većinu fleka, mada ako znate da je negde bila fleka i zagledate se, možda ćete uočiti neki jako blag trag bivše fleke.

Recimo ovako.

Samo korišćenjem jajeta za pranje, na temperaturi od 60 stepeni, u potpunosti su skinute fleke od:

 • kečapa
 • soja sosa
 • joda
 • flomastera
 • instant kafe (jedva vidljiv ostatak koji verujem da bi otišao sa sledećim pranjem, updejtovaću)

Značajno smanjene fleke nastale od:

 • ulja
 • crvenog vina
 • bb kreme

Ostale u velikoj meri vidljive fleke od:

 • aronije
 • mandarine (iznenađujuće).

Sve u svemu, ja sam veoma prijatno iznenađena rezultatom ovog eksperimenta. Pre svega što u najvećem broju slučajeva fleke makar isperemo vodom čim primetimo da smo isprljali neki komad odeće, pa samim tim i povećavamo efiksanost bilo kog sredstva za pranje i dva, sa boljim sredstvom za uklanjanje fleka, moguće je da bi otišle i ove zaostale mrlje. 

BONUS

Takođe, za one među vama sa bebama, testirala sam i kako će se oprati bodići na koje je Teo uspeo da iskaki (vidite kako prebacujem na njega odgovornost a ne kažem da ja nisma dobro namestila pelenu :D :D :D) i bez ikakvog tretiranja pre pranja su se skoro potpuno izgubile. Kažem skoro potpuno jer ako znate gde su bile možete da uočite jedva vidljive tragove ali suštinski, kao da je skinuto sve. 

Na pranje je otišao i njegov peškir koji je imao fleku (isto iskakenu) koja je već jednom bila prana (običnim deterdžentom) i nije se skinula tada a nakon ovog drugog pranja (sa jajetom) je u potpunosti nestala. Tako da možda za uporne fleke je samo potrebno stvari oprati dva puta. Dodaću i zapažanja oko ove pretpostavke naknadno. 

Zaključak: prednosti i nedostaci

Ja sam za sada veoma zadovoljna. Videćemo da li će kuglice zaista da traju koliko proizvođač kaže da hoće i da li će jaje biti isplativo koliko bi trebalo, a do tad, sumirano moje zapažanje.

Nedostaci:

 • jaje lupa kada mašina radi. Nije strašno, ali imate novi zvuk nastao udaranjem plastičnog jajeta o bubanj mašine. Ako vam je kupatilo do spavaće sobe i uključujete mašinu noću, ovo možda bude značajna stvaka za razmatranje. Možda može i da se stavi tako da veš bude do bubnja sa svih strana. Probaću. 
 • pa… to je to za sad. 

Prednosti:

 • (potencijalno) isplativiji od običnog deterdženta
 • nema hemikalija u odeći (pogodan za bebe, ljude sa osetljivom kožom, sklone alergijama i sl)
 • nema potrebe za dodatnim ispiranjem (ja sam to radila za bebinu odeću sa običnim deterdžentom)
 • pristojno mekan veš i bez omekšivača
 • više mesta u kupatilu (nema više kutije za prašak)
 • nema vukljanja kesa sa praškom iz prodavnice
 • za one kojima je bitno: manje plastičnog otpada (nema više bacanja ambalaže od potrošenog praška)
 • za one kojima je bitno: nema hemikalija u vodi koja izlazi iz mašine.

Dodavaću zapažanja kako budem koristila jaje, ali za sada bih ga preporučila ako me neko pita za iskustvo. A vi? Šta ste odlučili? Ako rešite da kupite jaje, pišite kakva su vam iskustva i da li ste zadovoljni. 

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment